statické stránky
kontaktní formulář
chci zaslat dotaz
počítadlo přístupů
online: 0
dnes: 7
týden: 7
celkem: 84776

Nejprodávanější káva
Směs Mattia (250g)
163,00 Kč

Kávovník

Kávovník

Kávovník roste v celém tropickém a subtropickém pásmu. Řadíme ho mezi ovocné dřeviny a pěstuje se asi v 70 zemích světa. Během let pěstitelé rostlinu různě kultivovali a roubovali, aby měla více plodů. Rozdílná je také výška kávovníků. Mohou to být keře, ale i stromy dorůstající do výšky 15 metrů. Na plantážích většinou kávovníkové rostliny dosahují pouze vzrůstu keřů, aby se lépe sklízely, a většinou rostou v podrostu vyšších stromů, a jsou tak chráněny před ostrým a přímým sluncem. Kávovník patří do rodu Coffea, který řadíme do čeledi mořenovitých (Rubiaceae), jež zahrnuje okolo 5000 rodů a 6000 druhů. Rostlinky kávovníku jsou velmi hezké na pohled, mají velké, zelené a lesklé listy, které dorůstají do délky až 15cm. Kávovníky se „dožívají“ až 50 let a první úrodu může pěstitel očekávat po 3-4 letech po vysazení. Plody nazýváme kávové třešně a jsou schovaná v peckovicích. Kávovník je také, právě pro svůj vzhled, velmi oblíbená pokojová rostlina, kterou lze snadno vypěstovat.

Na světě existuje široká řada druhů kávovníků. Mezi ty nejznámější patří Arabica a Robusta. Arabicu nejčastěji najdeme ve Střední a Jižní Americe, částečně také v Africe. Robusta se pěstuje hodně v Asii, částečně také v Africe a menším měřítku ji také můžeme nalézt v Jižní Americe. Druhy kávy se pak dělí na jednotlivé odrůdy a ty nejčastěji dostávají jméno podle plantáží, na nichž byly vypěstovány.

 

Arabica Coffea arabica

Arabicu řadíme mezi ty lepší a kvalitnější kávy a tak se nelze divit, že tvoří zhruba 75% světové produkce. Pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách mezi 600-2000 metry nad mořem. Tento kávovník je náročnější na pěstování a první úroda se většinou sklízí po 6 letech. Rostlina dorůstá do výšky 3-6 metrů a nevadí jí ani změna počasí. Ideální teplota je mezi 15-24°C. Arabica obsahuje mnohem menší procento kofeinu než Robusta. Co se týče chuti, tak Arabica vybočuje svojí kyselostí, ale samozřejmě záleží na odrůdě, způsobu zpracování, pražení a přípravě.

 

Robusta Coffea canephora

Robusta je káva, kterou běžně nakupujeme v supermarketu, patří mezi levnější a méně kvalitnější kávy. Záleží ale samozřejmě na druhu i mezi Robustami nalezneme druhy nejvyšší kvality. Roste v nižších nadmořských výškách, a její pěstování vyžaduje teplejší a stabilnější klima s teplotou mezi 24-29°C. Kávovník může dorůst výšky až 13metrů. Co se týče pěstování je méně náročnější než Arabica. První sklizeň je po 2-32 letech po vysazení. Robusta je také mnohem odolnější. Obsahuje až dvakrát více kofeinu než Arabica a její nezaměnitelnou chuť pozná i laik. Často má výraznou hořkou chuť a v puse i na jazyku zanechává zvláštní „ocásek“. Mezi největší producenty Robusty, i když ne příliš dobré kvality, patří Vietnam.

Rozdíl mezi Arabicou a Robustou je na první pohled znatelný už u zrn. Arabica má zrno ploché a protáhlé, uprostřed zrna je zakřivená rýha. Naopak Robusta má zrno vypouklejší a zaoblenější a rýha uprostřed je rovná.

 

                                                                                  Arabica vs. Robusta

 

                                                       Coffea Arabica                                     Coffea Canephora (Robusta)

 

Nadmořská výška:                          900 - 2000m                                         600 - 1500m

 

Znaky:                                            podélný tvar                                           kulatější tvar v porovnání s Arabicou

                                                       náročná a méně odolná                        odolná (vůči chladu a suchu)

                                                       (parazity, hmyz/plísně)                          vyšší výnosy než Arabica

                                                       vyšší cena                                              nižší cena - není pravidlem

                                                       cca 70% světové produkce                   cca 25% světové produkce

                                                       největší producent je Brazílie                největší producent je Vietnam

 

Chuť:                                              kyselost, sladkost                                  méně aromatická, drsnější

                                                       slabší tělo, ovocité tóny                        kořenitá a zemitá, více kofeinu 

                                                       dominantní chuť je kyselost                  vždy tóny hořkosti

 

zdroj: Petra Veselá, Kniha o kávě a Michal Křižka